Powered By Blogger

woensdag 4 december 2013

Interessante uitdagingen door een kantelende ZORG



Ontwikkelingen in de zorg
50 jaar geleden werden grote verzorgings- en verpleeghuizen gebouwd. Ouderen gingen als vanzelfsprekend op hun 65ste naar het bejaardentehuis. Inmiddels is de toegang tot het bejaardentehuis voor weinigen weggelegd.

De indicatiestelling is inmiddels zwaar. De duur dat ouderen in het bejaardentehuis verblijven is aldus nog maar een fractie van vroeger. Gevolg lege bejaardentehuizen.
Ouderen worden daarentegen verondersteld in hun eigen wijk of gezin te worden onderhouden. Op deze zogenaamde participatieregeling is ook de zorgverlening afgestemd. Dit betekent dat de zorg naar de mensen toekomt en niet de mensen naar de zorg hoeven te gaan. Hierdoor ontstaan wijkverpleegpunten, alwaar 1ste en wellicht 2de lijnszorgverlening samen onder een dak zitten. Anderzijds dient monitoring almaar meer op afstand te gebeuren en evenzeer kosteneffectief. In de laatste 2 levensjaren verbruikt de mens de meeste zorg. 

Naast de verandering in regelgeving, indicatiestelling en honoreringsgrondslagen is ook het financiele modelafgelopen jaren op de schop genomen. Zorginstellingen moeten concurreren en hebben geen vaste inkomstenstromen meer.  Zorginstellingen zullen dus flexibeler om moeten gaan met hun faciliteiten en meer rekening houden met de veranderde behoeftes. Zogezegd op short gaan.


Zorg & Geld
28 november kwamen de leden van Labor Academica weer samen in Hotel Beaumont Maastricht om een zware noot te kraken. In Scrum setting werden de geldproblemen in de zorg gefileerd.
Pascal Van der Heijde, partner bij Koenen & Co Accountants, hielp bij het duiden van de problemen. De gespreksleider ging vervolgens bij het rubriceren en het achterhalen van de oorzaken. Tot slot werd gekeken hoe betreffende oorzaken en symptomen bestreden kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten