Powered By Blogger

donderdag 3 oktober 2013

Natuurlijk! Activiteitgerelateerde comfortzonering

Donderdagmiddag 26 september 2013. De leden van Labor Academica bogen zich over het thema GEZONDE HUISVESTING. Aad Bijl, directeur van Deerns Maastricht gaf inzicht wat we onder gezondheid in gebouwen mogen verstaan. In 2 uur fileerden de deelnemers het vraagstuk en probeerden tot nieuwe inzichten te komen.



Gezonde huisvesting begint bij een geschikte locatiekeuze. Computers koel je beter in Siberië en tomaten groeien best in Spanje. Maar hoe huisvesten we mensen gezond? Dan is het Maasdal in Maastricht wellicht een minder schone locatie. Waar houdt gezondheid op en begint comfort? Vroeger waren gebouwen ruimer en werd meer gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie, schaduw en zonering.

 
Nu is een gebouw potdicht en hangt het aan een beademingsmachine. De installatie slokt al snel 50% van de stichtingskosten.  Nieuwe gebouwen moeten steeds aan hogere eisen voldoen. Terwijl het gebouw 100 jaar blijft staan, wordt de installatie in 20 jaar volledig afgeschreven. Wellicht dat een activiteit-gerelateerde comfortzonering een juiste combinatie is van oude inzichten en nieuwe. Zeker nu meer nadruk ligt op hergebruik van nieuwe gebouwen, liggen er grote kansen voor deze mix. Zo kunnen mensen die verblijven in deze gebouwen ook meer eigen verantwoordelijkheid nemen inzake hun eigen gezondheid. 

Labor Academica heeft in 2 uur geprobeerd om huisvesting te bezien vanuit een gezondheidsbril. De grote vraag die zich opdoemde was of meer installaties in gebouwen de gezondheid van mensen verder zullen gaan verbeteren. En bekorten we niet de technische levensduur van een gebouw hiermee? 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten